Udstopning af dyr

Vi udstopper nu kun fugle  og vores mange års erfaring giver garanti for kvaliteten. Kort leveringstid. Vi sælger også udstoppede dyr fra lager.

Små gedekid skal ikke være mange dage gamle, før de begynder at slås

I det følgende vil vi forsøge at
besvare de hyppigste spørgsmål, der bliver stillet af kunderne.

Løve udstoppet af Johannes Erritzoe

Løve udstoppet af Johannes Erritzoe

Må fredede dyr udstoppes ?

til toppenJa, statsautoriserede konservatorer må udstoppe fredede dyr, når disse blot ikke er skudt eller på anden måde ulovligt aflivet. Det vil sige, at fugle der er rudedræbte, trafikdræbte, dødfundne, taget af en kat osv. gerne må udstoppes. Dog er der indført en bestemmelse, hvorefter de MEGET sjældne og truede arter ikke mere må udstoppes, men skal betragtes som danekræ. Det drejer sig om følgende:

til toppenBiæder, blå kærhøg, dværgfalk, ellekrage, fiskeørn, glente (rød), havørn, hedehøg, hærfugl, jagtfalk, kongeørn, lærkefalk, rørdrum, sandterne, stork ( både hvid og sort), trane, urfugl, vandrefalk.
Desuden odder og alle hvaler undtagen marsvin. Fra 2015 er følgende tilføjet: Stor hornugle, mosehornugle og kirkeugle, desuden samtlige flagermussearter.

Antikvariske eksemplarer af ovenstående arter må dog fortsat gerne restaureres ligesom eksemplarer hjemført fra udlandet må udstoppes, når der foreligger bevis for indførslen.

Struds udstoppet af Johannes Erritzoe

Hvad gør jeg, hvis jeg finder et dødt dyr ?

til toppenDet bedste er naturligvis at bringe dyret til konservatoren samme dag, det er fundet. Kan dette ikke lade sig gøre, så skriv en lille seddel med dato og sted, hvor dyret er fundet, pak sedlen og dyret i en tæt plasticpose, klem luften ud og luk posen forsvarlig. Derpå fryses dyret ned, helst til omkring – 20 o. Vent aldrig for længe med at bringe/nedfryse/sende dyret. En varm sommerdag kan 6 timer være for længe. Ved temperaturer omkring 5-10 grader kan dyret højst ligge to dage.

Råbuk fra Polen

Hvor meget halsskind skal bevares på dyrehoveder ?

til toppenEr du så heldig at skyde drømmebukken og ønsker hovedet udstoppet, så husk at medtage hele halsen.
Først da er der en god harmoni mellem hoved og afslutning. Læg et snit bag skulderbladene og rundt til bag forbenene og træk så skindet op til det punkt, hvortil du gerne vil have kødet og skær halsen over her uden at beskadige halsskindet. Snit aldrig halsskindet op foran på struben ! Spiserøret kan du slå en knude på bagefter.

En guldmedalje muflon

Hvordan man behandler udstoppede dyr ?

til toppenPattedyr kan afstøves med en børste eller sågar en støvsuger. Fugle er mere sarte. Her er en fuglevinge eller en børste med lange, bløde hår det bedste. Slå støvet af med små lette slag med fjerene – aldrig imod fjerene. Rør så lidt ved selve fuglen som muligt, for hver gang afsætter man lidt af håndens fedt på fjerene. Stil altid det udstoppede dyr, så det ikke udsættes for sollys og derved bleges. Fugt kan udstoppede dyr heller ikke tåle. At tobaksrøg er den værste svøbe og skyld i at tidligere tiders udstoppede dyr hurtigt kom til at se rædselsfulde ud, nævnes blot for god ordens skyld. Til inkarnerede rygere anbefales enten en lukket glaskasse eller til mange dyr et tæt glasskab.

Hvor længe kan et udstoppet dyr eller trofæ holde ?

Vi har udstoppede ænder, udstoppede i begyndelsen af fyrrene og begyndelsen af halvtredserne, endnu med de originale etiketter, som altid har stået i glasskab, og han har en næsehornfugl fra 1970, der altid har hængt frit fremme på en væg. Alle ser de ud, som var de lavet i går. Vi fremviser dem gerne. Dyr, der behandles efter de ovennævnte regler, kan sikkert holde flere århundreder.

Se stor billede her

til toppenDesværre har mange mennesker i dag en aversion mod udstoppede dyr. En årsag hertil kan være de mange rædselsfuldt udstoppede og dårligt plejede dyr, der står rundt omkring i skolesamlingerne. Dels var de fleste konservatorer for 40-50 år siden ikke så dygtige, og der skulle arbejdes hurtigt, for priserne var små, dels er mange af disse præparater i dag blegede på grund af sollys, er blevet fedtede af udsivende fedt, som der ikke var tid til at fjerne, været udsat for hårdhændet behandling, og endelig har mange udstopninger fået tobaksrøg, der fuldstændig har misfarvet fjerene. Alt dette tilsammen har givet mange en væmmelse mod udstoppede dyr, som også er meget forståelig med det enorme udbud af skønne fotos af de levende dyr vi i dag dagligt får serveret af medierne. Her en ca. 40 år gammel isfugl sammenlignet med en udstoppet i dag af Helga Erritzøe

Populære opstillinger af udstoppede dyr

til toppenHvis du vil se forskellige måder at opstille de udstoppede dyr på, så er nogle af de mest populære opstillinger vist her.

Har du andre spørgsmål ?

til toppenHar du ellers spørgsmål er du altid velkommen til at spørge os til råds.  (se eventuelt Vejviser)

Fra min Københavnertid som konservator.

til toppenDu kan her læse om min tid som konservator i København, publiceret i “Medddelelser” 2009, der er konservatorernes medlemsblad. Læs den her som PDF